Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Ψυχικού

Δίπλα από το ναό του Αγίου Δημητρίου, υπήρχε χώρος που ήταν προορισμός για σχολικές εγκαταστάσεις. Όμως, μέχρι και το τέλος του 1937, δεν υπήρχε σχολικό κτίριο.
Το 1931 ενοικιάστηκε η οικία Φραγκίσκου Παξινού αντί 2500 δρχ/μήνα, προκειμένου να λειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο.
Το 1932, το σχολείο στεγάστηκε σε 2 δωμάτια της οικίας Μαργαρίτη.
Το καλοκαίρι του 1936, άρχισε μια εκστρατεία για το θέμα του σχολικού κτιρίου, με επικεφαλή τον πρόεδρο της Σχολικής εφορίας, Παναγιώτη Ζερβό, καθηγητή Μαθηματικών και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1938, το σχολείο ξεκινά τη λειτουργία του και τα μαθήματα διεξάγονται στις 2 νεόδμητες σχολικές του αίθουσες.
Το 1939, προέκυψε ζήτημα για την απομάκρυνση μιας ζυγιστικής πλάστιγγας & 1 γραφείου πωλήσεως υλικού που είχε εγκαταστήσει η εταιρεία “ΚΕΚΡΟΨ-ΛΑΨΥ” στον κοινόχρηστο χώρο του σχολείου. Το κοινοτικό συμβούλιο, με ενέργειές του, προσπάθησε να απομακρύνει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας από το χώρο του σχολείου.
Στην αρχή το σχολείο ήταν μονοτάξιο, δηλαδή είχε μια μόνο δασκάλα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Διευθύντρια του σχολείου, διορίστηκε η δεσποινίς Ελένη Παρασκευά, η οποία και παρέμεινε στη θέση μέχρι το 1956. Η διευθύντρια διέθετε τρομερές διοικητικές ικανότητες & εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση.
Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 1939, η Ελένη Παρασκευά αρνήθηκε να παρελάσουν οι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι ανήκαν όλοι υποχρεωτικά στην ΕΟΝ, στο άθλιο εκείνο κατασκεύασμα της μεταξικής δικτατορίας.
Ο Δήμος Ψυχικού τίμησε την Ελένη Παρασκευά, δίνοντας το όνομά της στη μικρή πλατεία πίσω από το σχολείο.
Η άλλη χαρισματική δασκάλα της εποχής ήταν η Στάσα Σταμπολή, καταγόμενη από τη Σμύρνη, με προσόν της την ιδιαίτερη αγάπη της για το έργο της και τα παιδιά του σχολείου. Άλλες αξιόλογες δασκάλες που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού τα επόμενα χρόνια ήταν η κ. Κιτίνου και η κ. Τσαϊρίδου, οι οποίες παρέδωσαν τη σκυτάλη σε άλλους άξιους συνεχιστές του λειτουργήματος. Στο Δ.Σ. Ψυχικού υπηρέτησαν εκείνη την εποχή και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, όπως η κ. Ευτέρπη, γυμνάστρια και ο κ. Λάβδας, πολύ γνωστός μουσικός.

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από το βιβλίο με τίτλο “Ψυχικό” (2002), της σημερινής Αντιδημάρχου του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Νέλλης Λάβδα.

Ευχαριστούμε το συνάδελφο εκπαιδευτικό Γ.Γ για την διάθεσή του να μας παρέχει το απαραίτητο έντυπο υλικό για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου.